Apotheken & openingstijden
Vind uw Medizijn Apotheek
Vind uw Medizijn Webshop
Kies uw webshop
Kies uw webshop
Medicomaat
Uw geneesmiddelen afhalen 
wanneer het u uitkomt 
lees meer
Zorgpas
Ervaar de persoonlijke service
van Medizijn
met de unieke Zorgpas 
lees meer
Receptenservice
Een herhaalrecept voor uw geneesmiddelen kunt u hier online bestellen.
lees meer
Vraag naar deze flyer

Vragen over teken...

Lente, lekker naar buiten.
Pas op voor teken!

Vragen over teken? Loop eens binnen bij uw Medizijn apotheek.

U kunt ziek worden van een tekenbeet. Bent u ‘in het groen' geweest? Controleer dan uzelf en anderen op tekenbeten. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt.

Waar komen teken voor?

Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Teken zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Bent u in het buitenland gebeten en heeft u klachten of krijgt u een rode ring na een tekenbeet? Ga dan naar een arts. Vermeld altijd waar op uw huid u bent gebeten, wanneer en in welk land.

Controleren is belangrijk!

Controleer uw lichaam en uw kleding op tekenbeten als u ‘in het groen' bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Beschermen tegen tekenbeten

Als u regelmatig in de natuur bent, kunt u preventieve maatregelen treffen tegen een tekenbeet.  U kunt bijvoorbeeld DEET gebruiken. Op de website van RIVM vindt u hierover meer informatie:
www.rivm.nl/tekenbeet

Gevonden
Bij u in de buurt