Apotheken & openingstijden
Vind uw Medizijn Apotheek
Vind uw Medizijn Webshop
Kies uw webshop
Kies uw webshop
Medicomaat
Uw geneesmiddelen afhalen 
wanneer het u uitkomt 
lees meer
Zorgpas
Ervaar de persoonlijke service
van Medizijn
met de unieke Zorgpas 
lees meer
Receptenservice
Een herhaalrecept voor uw geneesmiddelen kunt u hier online bestellen.
lees meer
Het Medizijn verschil
+ Vernieuwend in producten
+ Verfrissend in aanpak
+ Vriendelijk in contact
+ Vakkundig in advisering
+ Vlug in afhandeling
Diversen

Zorg, medicijnen en vergoedingen

Zorg, medicijnen en vergoedingen
Voor medicatie op recept en de bijbehorende zorgverlening in de apotheek betaalt u meestal via uw zorgverzekeraar. Hoe hoog deze bedragen zijn en welke vergoeding u krijgt, hangt af van uw zorgpolis en van de afspraken tussen uw zorgverzekeraar en uw apotheek.

Uw eigen risico
Medicijnen die in het basispakket van uw zorgverzekering zitten, krijgt u vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor de bijbehorende zorg van de apotheek. Binnen deze vergoeding heeft u wel een eigen risico: de eerste € 385,- betaalt u zelf. Soms betaalt u daarnaast in uw apotheek een eigen bijdrage voor medicijnen.

Het minimale eigen risico van € 385,- is wettelijk bepaald, u kunt zelf voor een hoger eigen risico kiezen. Zorgverzekeraars kunnen er voor kiezen om bepaalde medicijnen of apotheekzorg zoals een medicatie beoordelingsgesprek niet ten laste te brengen van het eigen risico.

Kosten voor de zorg in uw apotheek
Bij medicatie op recept betaalt u niet alleen voor het medicijn, maar ook voor de daarbij behorende zorg door uw apotheek. Dit is meestal een bedrag van ongeveer € 6,-. Hiervoor heeft de apotheek onder andere gecontroleerd of het recept, de sterkte, de dosering en de duur van de behandeling juist zijn. Ook heel belangrijk is de controle dat u het (nieuwe) medicijn veilig kunt (blijven) gebruiken in combinatie met uw andere medicijnen.

Krijgt u nieuwe medicatie, of is dit meer dan 1 jaar geleden? Dan betaalt u iets meer: bij elkaar circa € 12,-. De apotheek verleent hiervoor extra zorg. De apotheek neemt bijvoorbeeld contact op met uw arts, als dit nodig is. Daarnaast geeft de apothekersassistent u mondelinge en/of schriftelijke uitleg over de werking en het gebruik van uw medicijnen.

Heeft u in geval van spoed 's avonds, 's nachts of in het weekend medicijnen nodig van de apotheek? Dan betaalt u meer dan overdag, omdat de 'dienstapotheek' hogere kosten heeft.

Over de vergoeding van uw medicijnen link toevoegen
Op Medicijnkosten.nl vindt u informatie over de vergoeding van geneesmiddelen. Op deze website kunt u nagaan:

  • of uw medicijn in het basispakket van uw zorgverzekering zit;
  • welke kosten meetellen voor uw eigen risico;
  • wat eventueel uw eigen bijdrage is;
  • of er een goedkoper medicijn is dat u wel helemaal vergoed krijgt.

Let op!
Wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor medicijnen? Dat kunt u het beste aan uw eigen zorgverzekeraar vragen. Want het maakt veel uit welke zorgverzekering u heeft en wat u daarin vergoed krijgt.

Gevonden
Bij u in de buurt